Uw vertrouwd adres sinds 1978
Schoorsteenveegbedrijf van den Hoorn Elspeet

Veiligheid en stoken

 

Schoorsteenvegen waarom?
Wist u dat een schoorsteenbrand ruim 1500 keer per jaar plaatsvindt? Vaak begint het onschuldig en heeft u het niet eens in de gaten. Zeker in de donkere en koude dagen wordt er meer gestookt. Een knisperend haardvuurtje is gezellig, geeft veel warmte en sfeer. Maar het niet goed onderhouden van uw schoorsteen kan vervelende en verstrekkende gevolgen hebben. U herkent (het begin van) een schoorsteenbrand aan een bulderend geluid in uw rookkanaal of er ontstaat veel rook in de ruimte waar u stookt.

Een schoorsteenbrand ontstaat in een groot deel van de gevallen doordat tijdens het stoken deeltjes in de rook worden meegenomen die niet verbrand zijn. Deze onverbrande deeltjes hopen zich op in uw schoorsteen en vormen een laag dat "creosoot" wordt genoemd. Creosoot is zeer brandbaar en als de laag niet wordt verwijderd kan deze laag in brand vliegen. Stook niet met nat of geverfd hout. Deze zorgen voor meer onverbrande deeltjes in uw rookkanaal. Zorg er dus voor dat het hout dat u wilt opstoken droog en ongeverfd is! Ook kan de binnenkant van uw schoorsteen beschadigd zijn. In de scheuren en gaten kan creosoot ontstaan. Naast creosoot zijn er nog enkele andere schoorsteenbrand-veroorzakers.

Zo kunt u denken aan vogelnesten maar ook aan takken en bladeren in uw
rookafvoerkanaal. Deze zorgen voor ophoping en gevaar. Door een zogeheten
kap te (laten) monteren bovenop uw schoorsteen kunt u dit voorkomen.

Het is aan te raden om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen.

Om de risico's en de gevolgen van een schoorsteenbrand zo veel mogelijk
te beperken en te voorkomen geven wij u enkele praktisch tips:

•Laat altijd wat as achter in de haard. De kachel is dan beter aan te maken.
•Gebruik goed droog hout als brandstof. Hout is droog als het tussen de 12% en 20% vocht bevat. Bij ons, het Betuws Haardenhuis verkopen wij vochtmeters waarmee u dit kunt meten.
•Gebruik geen behandeld hout.
•Gebruik geen multiplex, spaanplaat en oud papier.
•In een allesbrander mag hout, kolen en briketten. Geen rieten mandjes en mandarijnenkistjes!
•Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Bij het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast verbruikt een openhaard zuurstof. Voldoende ventilatie is dus is belangrijk. Zet bijvoorbeeld tijdens het stoken een raam op een kier.
•Als u de kachel volstopt met hout en u zet de zuurstoftoevoer dicht zal het hout lang doorsmeulen, hierdoor raakt het kanaal vervuild met pek en hardroet.
•Hoe harder/voller u de kachel laat branden, des te schoner blijft het kanaal. Dit komt door de volledige verbranding van het hout.
•Stook niet bij windstil of mistig weer. Bij een gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid.
•Controleer regelmatig het vuur en de rook uit uw schoorsteen. De vlam in uw haard of houtkachel dient heldergeel te zijn en niet te flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding. Om uw rook de controleren dient u even tijdens het stoken naar buiten te lopen. Is de rook kleurloos dan is de verbranding goed. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook dan schort er is aan uw verbranding.
•Doof of blus uw vuur niet met water maar gebruik zand of zout. Blust u namelijk met water dan ontstaat er veel rookontwikkeling en dat is schadelijk voor u en de mensen en dieren in uw omgeving.


 

Laat ten minste een maal per jaar uw schoorsteen professioneel goed reinigen. Dit is voor uw eigen veiligheid! Ook werkt de kachel beter met een schoon kanaal.

 

"Nog een tip, namelijk: Top-Down Burning"

Het kan soms lastig zijn om een houtkachel op de juiste manier aan te steken, maar niet als u enkele eenvoudige stappen volgt.

"Top-down" aansteken:
1. Plaats 2-4 blokken hout (Ø circa 6-9 cm) met enige ruimte ertussen op de bodem van de verbrandingskamer (en afhankelijk van de grootte van de verbrandingskamer).
2. Plaats 15-20 stukken dun hout kruiselings tot de gaten voor de tertiaire luchttoevoer.
3. Plaats 2-4 aanmaakblokjes onder de bovenste laag aanmaakhout en steek ze aan.
4. Zet de primaire en secundaire luchtstroomregelaars op maximum gedurende de volledige aansteekfase. Pas de luchttoevoer hierna aan overeenkomstig de handleiding.
5. Als het vuur smeult, doet u nieuw hout in de kachel en past u de ventilatiekleppen aan overeenkomstig de handleiding van de kachel.
"Top-down" aansteken is een milieuvriendelijkere manier om het vuur aan te maken en zorgt ervoor dat het glas zo schoon mogelijk blijft.
Wanneer het vuur te groot is, kan er onnodige thermische stress in uw schoorsteen en de kachel ontstaan. Stook met beleid. Voorkom bovendien dat het vuur smeult, omdat dit enorm veel gassen produceert.

U krijgt het beste resultaat wanneer het vuur rustig brandt en de rook uit uw schoorsteen nauwelijks te zien is.
Zie hieronder een link welke u doorstuurt naar You Tube hierin zult u het advies namens de brandweer en de manier van Top-Down Burning zien.
 

https://www.youtube.com/watch?v=5F4kelIxVs8

 

 

 


 

  

                                     

 


 

 

                                               

 

     Wat te doen bij een schoorsteenbrand

 

doof snel het vuur met zand of soda, om rook in huis te voorkomen;

sluit direct de schoorsteenklep;

sluit de luchttoevoer van de kachel, bij de openhaard de deurtjes (indien aanwezig);

waarschuw de brandweer;

ventileer na het doven van het vuur de ruimte in verband met koolmonoxidevorming;

blus NOOIT met water. Het water zet namelijk uit in de vorm van stoom. Doordat dit snel gebeurt,

ontstaat er een overvloed van stoom in een te kleine ruimte. De kans is groot dat het kanaal onder

deze druk scheurt. Er kan zelfs een explosie ontstaan;

de schoorsteen moet na de brand eerst worden geveegd en geïnspecteerd op beschadiging en lekkage.

 

 

Rookmelders
Deze mogen eigenlijk niet in uw huis ontbreken. Zo wordt u tijdig gealarmeerd,

mocht er iets mis gaan. Er zijn ook melders voor koolmonoxide te verkrijgen.

Allesbrander
Deze term moet u vooral niet al te letterlijk nemen. Plastic verpakkingen,

geverfd hout, etc. zijn uit den boze.